Rock 360°

Aby bylo možné tuto figuru provést, je nejprve nutné najít správný kámen - nepodemletý a plochý, na kterém bude možné loď roztočit kolem jediného bodu. Další věcí je, dokázat na kámen správně najet, zastavit se a zároveň roztočit loď. To je třeba udělat plynule v jediném pohybu. Asi se to nepodaří napoprvé.

Jako u mnoha jiných freestylových figur je velmi důležitý úhel nájezdu a poslední záběr. Ke kameni najíždějte ve směru hlavního proudu. Spíše než plnou silou čelně narazit na kámen (měl by vydržet i pro další pokusy), je lepší přiblížit se kontrolovaně a soustředit se na poslední záběr, který loď vysadí na kámen. Je ale nutné si stále uvědomovat, že síla záběru musí být taková, aby loď nezůstala viset na náběžné hraně kamene, pod tlakem hlavního proudu. Pokud se vám to stane, je možné si vyzkoušet, jak se asi cítí fotka přišpendlená na nástěnce.

Kajak se roztáčí na kameni pomocí síly hlavního proudu. To znamená, že pokud poslední záběr při nájezdu na kámen vedete pravou rukou, budete zřejmě chtít rotovat doleva. Rotace začíná v okamžiku, kdy posledním záběrem vynesete loď na kámen a záď lodi je strhávána proudem. Této síly je třeba správně využít. Rotace se zahajuje stejným záběrem, jakým se začíná stern squirt; jediný rozdíl je v tom, že je nutné udržet těžiště nad středem rotace - tedy zhruba uprostřed lodi. Vytočte tělo dozadu ve směru rotace a zasaďte pádlo do vody co nejvíce dozadu, vedle zádi. Pak veďte široký zpětný záběr proti působení hlavního proudu a zároveň koleny otáčejte loď na kameni. Když se podaří rotaci iniciovat, síla k jejímu udržení už nemusí být příliš velká. Záběr druhou rukou po otočení o 180° (tedy po prvním endu) musí přijít co nejrychleji, aby se udržela rotace. Proto stačí když bude kratší, vedený pouze od úrovně kolen a se snížením ramene záběrové ruky tak, aby se do vody dosáhlo co nejdříve. Jako u všech wheelů (protože jde vlastně o cartwheel na suchu), rotace je vedená pohybem hlavy a těla, který předchází rotaci lodi.

Typ článku: