Eurocup Praha

Obrázek uživatele Zíbí

V neděli večer, týden před Eurocupem, sedím v pražské Troji a již přijíždějí první závodníci, aby mohli po celý týden trénovat na našem válci, který naštěstí povodně přestál bez poškození. Bohužel na kanál smíme pouze v několika vyhrazených hodinách, jelikož slalomáři jsou neúprosní a mají kanál vybookovaný na celý týden pro sebe.  Týden ubíhá a kemp HG sportu se začíná utěšeně plnit, zato válec praská v trénincích ve švech a čekání na nájezd se opravdu prodlužuje.

Sluníčko svítí, přímo žhne, a nám ve čtvrtek odpoledne začíná kolotoč příprav. Stavění stanů, baru, dolaďování detailů a ve večerních hodinách opening párty, která se protahuje do ranních hodin. Válec plný lidí a jízdy začínají být dost vyšperkované, tak by se dalo jednoduše popsat páteční odpoledne. Dojíždějí poslední lidé, kteří musejí bohužel přes týden pracovat a nemůžou si užívat tak jako ti šťastnější.  Večer se jezdí do pozdních hodin za umělého osvětlení a poté se zlehka pokračuje v dobré náladě s djs a jejich elektroswingem.

Sobota ráno a úderem desáté se přesně podle plánů odpalují závody kvalifikací kategorie juniorek, dále pokračují junioři muži,  ženy, singlíři a královská disciplína chlápků. Vše běží jak na drátku a ve válci jménem Tlama začínají pomalu všichni vystrkovat růžky a začínají padat velké a těžké triky i přes to, že válec je opravdu obtížný a v trénincích se s ním spousta jezdců jen ztěžka porovnávala.  Z kvalifikace postupuje deset nejlepších do semifinále, které opět na čas a v pohodě startuje v 18 hodin. V semifinále o prvních pět míst, z kterých se postupuje do nedělního finále, válčí junioři, ženy a muži. Tradičně je mužské semifinále našlápnuté a každá jízda nadzvedává diváky z tribun. Lodě neuvěřitelným způsobem lítají vzduchem a body se jen hromadí. Všech deset mužských závodníků ze sebe vydalo opravdu to nejlepší možné a někdo by řekl, že v Tlamě i nemožné. Sobotní tropické teploty se musejí spláchnout pivem či malinovkou na stánku Bouldru v síti a pak už může započít ladění večerní kapely Los Coulos, která hraje úžasný věci a dostává lidi pomalu, ale jistě do varu. Následují opět djs a all night party.

Slunce svítí  teplota blížící se 30ti stupňům nás všechny již brzo ráno tahá ze stanů a předpověď říká, že se v neděli pořádně všichni zapotíme a to nejen rozhodčí, kteří mají šichtu na finále druhého závodu Eurocupu v Praze. Je to nečekané, ale jak je tento víkend zvykem, tak opět vše běží přesně načas!  Zase v zajetém pořadí  startují všechny kategorie a finišuje se kategorií mužů, kde se objevují samá velká freestylová jména.  Závodníci bojují jak o život a každý se snaží urvat medaili a co nejvíce bodů do série pávě pro sebe. Podívaná je to unikátní! Zážitek z jízd nejde popsat, museli byste to jednoduše vidět. Po poslední jízdě už nás čeká jen vyhlášení výsledků, předání šampaňských, medailí, diplomů a cen, které poskytl především HIKO sport, a pak už jen odjezd domů. Tedy pořadatele ještě čeká uklízení celého prostoru, ale ta práce je již s příjemným pocitem  u srdce z další vyvedené akce!

Příště se uvidíme v Čunovu na Slovensku, kde se pojede finální závod letošní série Eurocupu a to o víknedu 27.-28.9. 2013 !!!

 

Typ článku: 

Tagy: 

Playspot: