Trojská Tlama 2012 – dobrý playspot

Je to tak. Prý je to nejlepší playspot, jaký jsme kdy v Praze měli. Je to sice klasická česká díra, underwater eddy, ale prý se v tom dá zajet úplně všechno, a to do obou stran. Prý. Já sám jsem bohužel v nové Tlamě kvůli zranění ramene ještě nejezdil. Věřím, že je to dobrý playspot, i když žádný zázrak. Snažili jsme se najít to nejlepší možné řešení pro současné dno a přitom zohlednit potřeby ostatních uživatelů kanálu, především slalomářů. To se nám, myslím, povedlo.

Chceme-li však playspot světové kvality, takový český Plattling, musíme pokračovat v práci. Výsledky z hydrolaboratoře ČVUT potvrdily, že místo má obrovský potenciál. Ba dokonce může naplnit i sny o vlnovém spotu, ovšem pod podmínkou zásadních stavebních úprav dna. Rozhodli jsme se tedy pokračovat.

Testování modelu v laboratorních podmínkách

Lopotná a strastiplná práce na modelu Tlamy přinesla své ovoce. Vše jsme postavili přesně podle precizního geodetického zaměření Trojského kanálu, které jsme si ovšem museli sami zaplatit. Když se pak v laborce vyladil průtok na měřítko 1 : 13 a bylo dosaženo mezních podmínek, pozorovali jsme identické proudění jako na kanále. Model byl natolik přesný, že i tlamička získala svůj typicky pulzující charakter. Studentka ČVUT Jana Šindelářová, pod vedením doktora Bareše, provedla v rámci své bakalářské práce desítky a možná i stovky pokusů. Snažila se najít to nejlepší možné řešení. Odvedla dobrou práci. Vždyť výsledek z laborky se povedlo převést do reality hned napoprvé! Posuďte sami.

Vlastnosti nové Tlamy

První vzájemná hloubka, tedy nejmělčí místo, je cca 82 cm (měřeno ve středové ose playspotu). Pěna vás však táhne k levému břehu, kde se hloubka pohybuje jen okolo 45 cm. Myslete na to, až budete zkoušet loopy. Historicky první testování nové Tlamy proběhlo v pátek 25. května. Objevil se symetrický, nepulzující, pomalu odtékající válec vhodný i pro začátečníky.

Děkujeme za každou vaši pomoc

Často jsme pracovali po nocích a o víkendech. Objem prací za uplynulý rok by mohl být stálým zaměstnáním pro jednoho člověka. Každá pomoc, fyzická i finanční, je pro nás nesmírně cenná. Například na tuto brigádu dorazilo 26 pomocníků. Byl jsem dojat. Takovou úžasnou podporu jsem nečekal. Za celé 4 hodiny jsme byli s přestavbou hotovi. To už byla tma a já ani nestihl všem poděkovat. Byli jste úžasní. Samo se nikdy nic nepostaví. Za každým dílem stojí lidé a ti mají svá jména. Rád bych vám představil alespoň ty, bez jejichž nasazení by zůstalo jen u snů: Ing. Miloš „Tatko“ Trnka, Martin „Maty“ Kučera, Jan „Bubáč“ Bubník, Ing. Tomáš „Slunda“ Pospíšil, Ing. Vojtěch Bareš Ph. D. a Bc. Jana Šindelářová. Snad již za měsíc budeme mít nové výsledky z laborky. Hodláme testovat zásadní úpravy dna. Budeme mít v Praze vlnoválec nebo dokonce vlnu? Nechme se překvapit. A držte nám palce.

Autoři fotografií: Petr „Pepe“ Prause, Ladislav „Džembís“ Hamala, Jana Šindelářová, Maty, Slunda a další
Autor článku: Slunda
Link na transparentní účet u Fio banky zde.

Typ článku: 

Playspot: