Freestyle fest backview

Obrázek uživatele Vilda

Ahoj. Dovolte nám tímto článkem trochu zhodnotit Freestyle fest 2015.

V Pátek večer nastal konec příprav a akce se mohla rozběhnout. Začali se sjíždět nejen závodníci z různých koutů Evropy, ale dorazila I kapela Mighty Souljahs soundsytem. Mezitím, co hoši vybalovali svojí aparaturu (gramofony, vinyly atd.), začaly se na baru otevírat účty a závody tak byly sice neoficiálně, ale skutečně zahájeny. Byť se u beden moc nepařilo, byla muzika fakt vyníkající.

Sobota ráno znamenala nemilosrdný start kvalifikačních jízd freestylu. Začali jsme kategorií juniorů, kterých se sešlo šestnáct, a jen deset z nich mohlo postoupit do odpoledního semifinále. Juniorské semíčko se na českých závodech jede málokdy. Snad je to tedy dobrý signál do budoucna, že rostou nové freestylové naděje. Borci předváděli skvělé výkony mnohdy srovnatelné se seniorskou kategorií. Navazovalo se jízdami singlířů. Vzhledem k tomu, že startovali čtyři, jednalo se spíš o vložený exhibiční závod. Tito jednorucí banditi to navíc neměli v playspotu vůbec jednoduché, ale většinou si dovedli s těžšími podmínkami poradit, stejně jako následná kategorie žen. Kvalifikční dopoledne završily čtyři chlapské rozjížďky.

Krátké freestylové speciály vystřidaly po čtrnácté hodině creekovky. Byl tady totiž kayakcross. Nesmlouvavá disciplína, kdy se čtyři až šest kayakářů najednou řítí závodní tratí. První dva v cíli postupují do dalších rozjížděk, až nakonec zbyde finálová čtyřka, která se utká o přední umístění v přímém souboji. Konkrétně kategorie žen dojela v pořadí:  3. Zuzana Bungová, 2. Emily Adett, 1.Anne Hubner. Mezi chlápky se umístili 3. Tomáš Burian, 2. Jan Boukal, 1. Michal Buchtel. Kayakcross i letos dostál své pověsti divácky atraktivního sportu. Souboje byly skutečně vypjaté a do poslední chvíle nerozhodné.

Po pauze zpět k freestylu. Byly tady semifinále juniorů a chlapů. Panovala skvělá atmosféra a plná tribuna pozorovala borce, kteří zápolili o postup do finálové pětky. Z českých reprezentantů se probojoval Ondra Křivánek (K1M), který je v Troji doma. Musím říct, že neznám nikoho, kdo by si dokázal formu naplánovat lépe.  Ondra hobluje trojskou Tlamu (válec v Troji) den, co den. Jak to v freestyle kayakingu bývá, šlo mu to na ní hůř a hůř, až skoro vůbec. Ale v semifinále se vytáhl ze sedmé pozice velmi slušnou jízdou. A ty jeho airloopy! Rozhodčím už ani nestačily bonusy za výšku a provedení. Diváci pištěli jako by jim bylo  12 a půl roku a ještě teď z toho běhá mráz po zádech. Po konci semifinále následoval tradiční best trick contest. Rozhodčí bylo samo publikum, které mírou hluku a jásotu vyjadřovalo sympatie k tomu, či onomu závodníkovi. Dá se ale říct, že vítězi byli prakticky všichni.

Den se pomalu uchýlil k sobotnímu mejdanu. Hudební doprovod, tak jako celý víkend, zajišťovali DJ´s z Mighty Souljahs soundsystem a jejich hosté. Propluli jsme tak styly urban music, reggae, jungle, d´n´b a něco populárnější hudby.

Přišlo nedělní, jen malinko vrávoravé, ráno (jak se nám klepaly kolena z včerejšího křepčení). Od 10:00 tu byl pro všechny, kdo měli zájem, fun slalom.  A byl skutečně fun! Trať začínala kombinací tří protivodných branek. V místě Vlnky museli závodníci převézt singlířské pádlo z jednoho břehu na druhý. Jeden list a žerď navíc činilo borcům a borkám větší, či menší problémy, vždy se ale pádlo dostalo na správný břeh. Po této taškařici už následoval jen sprint skrz branku ve Véčku, dotyk touchbanneru, eskymák v Tlamě a další  sprint do cíle pod žehličkou. Závodu se účastnilo okolo dvaceti startujících, kteří si to snad užili a za rok si přijdou zazávodit znovu. Na předních příčkách to ve fun slalomu dopadlo takto: Ženy – 3. Adélka Moravová, 2. Cécile Chiron, 1.Anne Hübner. Muži – 3.Tomáš Litera, 2. Maksymilian Drak, 1. Vojta Lukeš

12:00 znamenal start finále freestylu. Válčilo se nekompromisně. Šlo totiž o důležité body do série EC. Závodilo se za slunečného počasí a ve skvělé symbióze s diváky. Nejlépe sedla vynikající atmosféra těmto borcům

K1JW

3. Vera Niess (GER)

2. Agata Sobieraj-Jakubiec (POL)

1. Emma Schuck (GER)

K1JM

3.Max Kolbinger (GER)

2.Fabian Lenz (GER)

1.Leon Bast (GER)

C1

3. Jan Zoid Liska

2. Jan Choutka

1. Lukas Cervinka

K1W

3. Anne Hübner (GER)

2.Nina Csonková (SVK)

1. Zofia Tula (POL)

K1M

3. Lane De Meulenaere (BEL)

2. Peter Csonka (SVK)

1. Tomasz Czaplicki (POL)

Gratulujeme všem vítězům a vzdáváme čest zbytku startovního pole za účast. Děkujeme mediálním partnerům MAXIM a Beat radio za skvělou propagaci závodu. Hlavnímu městu Praha a městské části Praha 7 za finanční podporu. Dále by se pak akce neobešla bez cateringu od firmy Boulder V Síti. Vodácká firma Hiko dodala spoustu krásných a užitečných cen. HG Sport Troja dodal rovněž vybavení a opět nám poskytl své kempingové prostory, na kterých jsme se letos sešli již popáté!! Slalomový kanál, na kterém se závody pořádají už od 90. let, poskytlo USK Troja. Náš vděk taky patří bukrovníkům, kteří přišli přiložit ruku k dílu.  Nakonec děkujeme všem, kdo si přišli zazávodit, nebo se třeba jen podívat. Velmi si vaší návštěvy vážíme a těšíme se na vás zase na příštím Freestyle festu! Mějte se fajn.

Ahoj!!!

Typ článku: 

Tagy: 

Playspot: 

Komentáře